Aman 1

Храна за на голем одмор

Ѕррррннн! Завршува вториот час, време е за голем одмор. Трка до најблиската продавничка: „Добар ден, тетка Горде. За мене една кифла со еурокрем, чипс и она премногу портоколаво сокче!“

Пица, кифла, баничка, бурек, смоки , чипс, газиран сок… Што јадеше ти на голем одмор денес?

Уште поважно: а знаеш ли што би требало да јадеш на голем одмор, а тоа да биде и здраво и вкусно?

Храната претставува главен извор на енергија за телото. Благодарение на храната ние одиме, трчаме, учиме, играме и растеме. Исто како што одеден вид гориво им е потребно на автомобилите за тие да се движат, така здравата храна му е потребна на нашето тело.

А, што ако јадам од онаа вкусна „брза“ храна цело време?

„Брзата храна“ има големо количество на сол, шеќер, лоши масти (заситени или трансмасти)- нешта што не се здрави во големи количини.

Јадењето ваква храна предизвикува нагли промени во нивото на шеќер во крвта или крвниот притисок- што може да доведе проблеми со стомачето, расипување на забчињата, недоволно енергија и концентрација за играње и учење, нарушено опоравување после тренинг поради чувство на замор…

Никој од нас не го сака тоа, нели?

Родители, убаво е и вие да прочитате

Како за возрасните, така и за децата, хранливите материи се делат во 2 основни категории:

  • Макронутриенти : јаглехидрати, протеини и масти. Секој на свој начин е потребен за нормално функционирање на организмот. Ти на организмот му се потребни во поголеми количини. Избалансирана исхрана значи соодветно присуство на секој од овие макронутритиенти во исхраната.
  • Микронутритиенти : витамини и минерали. Материи кои во организмот му с епотребни во помали количества, но без кои телото не може нормално да функционира.

Правилна распределба на исхраната

За макронутритиентите, дневниот енергетски внес за балансирана исхрана, кои ќе ги задоволи потребите во текот на денот треба да биде распределен отприлика вака:  јаглехидрати минимум 50-65%, протеини 10-15%, масти 25-30% (важен е видот на мастите).

За микронутритиентите:

  • спортистите кои се хранат соодветно, немаат потреба од витамински додатоци.
  • Од минералите, кај децата, исклучително важни се калциумот (важен за коските, го добиваме најчесто преку млекото и млечните производи) и железото (го внесуваме преку храна од животинско потекло (месо, риба) или зеленчук)

За вода и надополнување на течности , нема цврсти препораки. Генерално се препорачува 2-3л дневно или околу 10 чаши течности, пред се вода. Внесот на течности зависи од спортот, бројот и видот на тренинзиите, надворешните временски услови (дали е лето или зима)… За правилен внес на течности за време на и по тренинг ќе пишуваме наскоро.

Гладен си или имаш криза за нешто благо?

Стомакот е одговорен за чувството на глад, а мозокот ја контролира кризата за јадење. Вака некако оди тоа: мозокот добива сигнал од хормоните на системот за варање, односно стомачето преку хормоните да вика „празно сум!“. А мозокот „слуша“ и ти вика: време е за јадење!

Замислете- Празниот желудник е со големина на тупаница, но може да се прошири како големина на фудбалска топка!

Ok, сé тоа, и сега: што да си подготвам или нарачам за утре?

Во продолжение ви даваме предлози за здрави и вкусни оброци кои ќе можете да ги подготвите и сами или со помош на домашните, а ќе ви помогнат да дадете многу голови на тренинг и натпревар, но и да добиете многу петки на училиште.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *