Pivo i natprevar

Пиво и спорт

Сигурно сте гледале некаде и некогаш спортски настан. Кажете ни, дали се случило притоа да нема пиво и грицки за заокружување на доживувањето?

А што, не гледате спорт? Тогаш сигурно, додека сте гледале нешто сосема друго на ТВ, ви се појавила во некој момент реклама за пиво. Би се обложил во омилените копачки што треба да ги носам на шиење дека имало нешто врзано со фудбал во неа!

Вие што спортувате, пак, неизбежно сте слушнале за пиво после тренинг/натпревар: Ајде на едно пиво, витамин Б, добро е за опоравување... Или, можеби: Напиј се едно пред да играш – ќе ти го намали стресот и ќе те релаксира!

Спортуваме и ние. И секогаш сме се прашувале колку вистина има во тие тврдења. Пивото е третиот најконсумиран пијалок во светот после водата и чајот.1, 2 Па, претпоставуваме дека вреди истражувањево за пиво пред или после фудбал.

Нутритивни квалитети, придобивки и штетни дејства

Вистина е она што сте го чуле – пивото има добри нутритивни квалитети: вода, Б витамини и минерали (калиум, калциум, железо, цинк, силициум; но ниска количина на натриум3), антиоксиданти (полифеноли?)4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 па и мала количина на протеини. И покрај ова, секако дека „течниот леб“ не може да победи во директна нутритивна битка со – погодувате – овошјето и зеленчукот.

Листата на потенцијални придобивки од пивото е долга:

 • намалување на ризикот за кардиоваскуларни болести
 • подобрување на контролата на шеќерот во крвта
 • намалување на ризикот за деменција
 • подобрување на цврстината на коските (ефект на силициумот)

Листата на потенцијални штетности (краткорочни и долгорочни) е уште подолга 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 :

 • нарушување на координацијата (при голем внес)
 • пореметено расудување и донесување одлуки,
 • нарушена рехидратација (или предизвикување на дехидратација)
 • општо нарушување на опоравувањето после тренинг и после повреда
 • ризик за хипогликемија 21
 • отежнато одржување на телесната температура
 • зголемен ризик за зависност од алкохол
 • ризик од депресија
 • нарушено функционирање и болести на црниот дроб
 • зголемување на тежина

Воопшто не е изненадувачки дека најмногу нешта зависат од количината (колку алкохол е внесен за колку време). Впрочем, треба ли да кажеме: пијте умерено! 22, 23, 24

Колку пиво е премногу пиво (колку треба да се пие)?

Препорачаните дневни дози 25, 26 27 се: една лименка пиво за жени, и две лименки пиво за мажи.

Малку постручно, препораките за внес на алкохолен пијалок се следни:

 1. за здрави мажи: не повеке од 14 единици неделно (отприлика 2 единици дневно) или 4 единици по повод (за време на прослава) ; за постари од 65год не повеќе од една единица на ден
 2. за здрава, небремена жена: не повеќе од 7 единици неделно (отприлика 1 единица дневно) или 3 пијалоци по повод
 • 1 единица пијалок претставува 1дл вино, 250мл пиво, 1 чашка ракија
 • Како прецизно да пресметате единица алкохолен пијалок 28, 29 :
  јачина на пијалокот(% на алкохол) x волумен (ml) ÷ 1,000 = ______ единици алкохолен пијалок
  Пример: лименка пиво (вообичаено е 350ml) со 5% алкохол. 5 (%) x 350 ÷ 1000= 1,75 единици алкохолен пијалок
 • Забавна информација: Општо кажано, ниско-алкохолните пива се помалку калорични поради малиот процент на алкохол (една алкохолна единица содржи 56 калории) 30

Приказната за пивското „меше“

Сите го обвинуваат пивото за зголемување на обемот на стомакот31, 32, 33, 34, 35, 36. Но, не е негова вина, виновни се калориите! Лименка пиво содржи околу 150 калории. Ќе се напиете неколку пива, некое мезе од страна, и калориите се собрале! А нивното согорување воопшто не е така лесно и брзо. Калории од било кој извор, доколку се вишок, го предизвикуваат истото: престанете да го обвинувате пивото!

Пивце за живце

Алкохолот има двоен ефект на мозокот:-

 • го зголемува нивото на допамин (што доведува до чувство на еуфорија) од една страна
 • го намалува нивото на ексцитаторни (поттикнувачки) невротрансмитери што доведува до „успорување“ на мозочното функционирање

Сепак, внимателно со пиво „за да ме успие“. Седативниот ефект на пивото (алкохолот) може првично да ни’ помогне да заспиеме, но дури и еден пијалок преблиску до времето за спиење може да го поремети квалитетот и квантитетот на сонот. 37, 38,

Заклучок

Пиво пред тренинг/натпревар е непрепорачливо- можеби, доколку инсистирате, размислете за некоја помалку алкохолна варијанта.

Пиво после тренинг/натпревар не е идеалниот напиток за опоравување како што се зборува. Што не значи деке не можете да се напиете повремено, особено ако опоравувањето не ви е приоритет. Уживајте во вкусот и дружбата, но важно е да запомнете 39, 40, 41, 42, 43, 44 дека:

 • треба да се контролирате (внимавајте колку ќе испиете)
 • пијте многу вода (едноставен трик- колку што ќе испиете пиво, испијте иста количина и на вода – за да избегнете дехидратација)
 • убаво е да не го занемарите оброкот после тренинг/натпревар (ќе објавиме за тоа наскоро)

Кој било пијалок со повеќе од 2% присуство на алкохол не е препорачан како идеален пијалок за рехидратација 45

Референци

 1. Wikipedia contributors. “Drink.” Wikipedia, The Free Encyclopedia. Wikipedia, The Free Encyclopedia, 27 Apr. 2022. Web. 6 Jun. 2022.
 2. Daniel Preiato. “Does Drinking a Beer After Working Out Have Any Benefits?” Healthline, August 27, 2020.
 3. “Alcohol in Sport.” Nutrition in Sport: Olympic Encyclopedia of Sports Medicine, p. 409
 4. Linda Poon, “Beer As A Post-Workout Recovery Drink? Not As Crazy As It Sounds.” NPR, March 5, 2014.
 5. Polyphenol
 6. WebMD Editorial Contributors. “Healthy Foods High in Polyphenols.” WebMD. October 26, 2020.
 7. Daniel Preiato. “Does Drinking a Beer After Working Out Have Any Benefits?” Healthline, August 27, 2020.
 8. Britanny Hambleton. “Study: is beer good for post-run rehydration?” Running Magazine, August 10, 2021.
 9. Abby Coleman. “Is non-alcoholic beer an effective recovery drink for athletes?” Precision: Fuel & Hydration.
 10. How beer helps you in muscle recovery.” TechnoGym.
 11. Thomas Watson. “Should You Drink Beer After Running? Here’s The Optimal Amount“. Marathon Handbook. September 20, 2021.
 12. “Alcohol in Sport.” Nutrition in Sport: Olympic Encyclopedia of Sports Medicine, p. 409
 13. Jaison L. Wynne and Patrick B. Wilson. “Got Beer? A Systematic Review of Beer and Exercise.” Human Kinetics Journal 31(5), pp. 438-450. ]
 14. What Happens to Your Body When You Drink Alcohol After a Hard Ride
 15. Alcohol Ingestion Impairs Maximal Post-Exercise Rates of Myofibrillar Protein Synthesis following a Single Bout of Concurrent Training
 16. Alcohol slows down the repair process of exercise-induced muscle damage by inhibiting the functions of hormones that usually aid this process (such as testosterone).
 17. This is because alcohol slows the natural recovery process from your workout session by elevating your cortisol levels, decreasing your testosterone levels, and inhibiting protein synthesis...If you’re nursing an injury, Brodell says alcohol could also be detrimental.
 18. It impairs some of what we call the protein signaling molecules in the body. These are the traffic lights that turn on protein synthesis,” says John Hawley, an exercise and nutrition researcher at Australian Catholic University, who led the study. “[Alcohol] dims the traffic light signals. So ultimately, that whole muscle protein synthesis is slowed down.”
 19. Several studies suggest that drinking alcohol following a workout may impair muscle protein synthesis. In turn, this may delay your recovery time
 20. If you drink after every workout, you’re significantly cutting down on your body’s ability to rebuild.”
 21. Nutrition in Sport-Olympic Encyclopedia of Sports Medicine – “Alcohol in sport” p. 407, 413
 22. Jaison L. Wynne and Patrick B. Wilson. “Got Beer? A Systematic Review of Beer and Exercise.” Human Kinetics Journal 31(5), pp. 438-450.
 23. Aaron Schachter. “Going For A Beer Run? Here’s How A Brew Fares As A Post-Exercise Recovery Drink“. NPR. November 8, 2019.
 24. Laura Williams and Zach Mack. “The Best Post-Workout Beers to Celebrate Your Gains.” Thrillist, March 10, 2020.
 25. „Семејна Медицина“- скрипта за студенти по медицина, прво издание, Скопје 2013
 26. The risks of drinking too much
 27. If you are truly drinking moderately, which the National Institute of Health (NIH) defines as one 5 oz glass of wine or 12 oz beer for women and two for men
 28. strength (ABV) x volume (ml) ÷ 1,000 = units
 29. Unit calculator
 30. Generally speaking, alcohol-free beers are actually lower in calories because of their low alcohol content (each unit of alcohol contains 56 calories)
 31. Despite the name, beer is not specifically responsible for the beer belly.
 32. The Truth About Beer and Your Belly
 33. Does Beer Really Cause You to Gain Belly Fat?
 34. Q&A: The Truth About That Beer Belly
 35. Beer Belly: What Causes It and How to Get Rid of It
 36. Beer belly: The truth revealed
 37. Does Alcohol Really Help You Relax?
 38. Alcohol consumption is also known to decrease sleep duration
 39. When choosing a beer higher in alcoholic content postexercise (>4%), it is wise to pair it with nonalcoholic rehydration options to mitigate alcohol-induced diuresis, particularly when exercise-induced fluid losses are large.
 40. Go for one beer and one large water to avoid dehydration.
 41. So a good rule of thumb is to match your beer serving with a serving of water to counteract the diuretic effects. And kick things off with 200ml of water before cracking open your first tinnie.”
 42. First take care of the postexercise recovery priorities (proper meal or snack)-Nutrition in Sport-Olympic Encyclopedia of Sports Medicine – “Alcohol in sport” p. 413
 43. You would do better drinking a postworkout recovery drink with quick-digesting carbohydrate, high-quality protein, and electrolytes if your goal is to recover properly.
 44. The first priority following a workout should be to replenish electrolytes, rehydrate with water, and fuel correctly with a nutritious meal or snack consisting of both carbohydrates and protein. For most people, waiting at least 1 hour between finishing your workout and having your first alcoholic beverage is a good minimum to aim for
 45. Nutrition in Sport-Olympic Encyclopedia of Sports Medicine – “Alcohol in sport” p. 413 and p.409

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *