Glavna

Вода и надополнување на течности Дел 2

Доколку не прочитавте досега, проверете го „Дел 1: Внес и губиток на вода“.

Лесно е да се постави прашањето „Колку течности треба да внесувам дневно?“ Тешко е да се одговори – затоа што зависи од многу фактори. Е, кои? Кога веќе се прашувате: возраст, физичка активност (вид, траење), надворешна температура, облека која се носи, видот на исхрана, внес на различни пијалоци во текот на денот (кафе и алкохол), лекови…

Некои преопшти насоки се: мажите да внесуваат околу 3л течност, жените околу 2,2л.

Поиндивидуализиран пристап за спортисти би бил: 1мл за секоја енергетска калорија што сме ја внесле.

Единствениот начин да се одржи хидратацијата на дневна основа, е да се осигураме дека дневниот внес е еднаков на дневната загуба.

Но, да тргнеме со ред.

Дел 2: Внес на течности ПРЕД вежбање

Прво, кога се воспоставува план за внес на течности пред вежбање, треба да се размислува и кога се внесува, не само колку!

Видови течности

Вода, сок, млеко – сите се одличен избор за одржување на хидратацијата пред тренинг. Водата е наједноставен и многу соодветен избор, особено ако е придружена од некој вид на соодветен оброк. Некои спортисти користат сокови, други млеко. Но, тие можат да предизвикаат „вознемирување“ на системот за варење. Затоа индивидуално мора да се одлучиме за она кое најмногу ни „годи“.

Накратко

  • Внесувајте течности според упатствата за хидратација пред вежбање.
  • Вода, сок, млеко – изборот треба биде според она што најмногу ни „годи“.
  • Треба да утврдиме метод за проценка на нашето ниво на хидрираност
    (Чекај, што? Читајте во наредното продолжение од овој серијал – следува Дел 3).
Ознаки: нема ознака

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *