Чујте и почујте glavna slika najava

Кратки правила за детска исхрана

A, бе, деца! Цел ден трчате – a можеби и спортувате – па, мора да знаете што треба да јадете во текот на денот! Не дека вашите умни глави не слушнале досега за свежо овошје и салати, но еве некои правила на кои треба да внимавате.

Mалку досадни, бла, бла, бла информации за вашето детство – токму како на час по „Природни науки“.

Во детството, како интензивен период на раст и развој во секоја можна смисла (еј, не мора да ја развивате и неумноста!), потребата и потрошувачката на енергија се зголемени. Истовремено, ова е период и на оформување на здрави, прехранбени навики – тука многумина имаат влијание: врсниците, родителите и семејството, училиштето, тренерите.

За децата спортисти

Основните препораки се слични за сите спортисти без разлика на возраста, но децата, сепак, имаат одредени карактеристики различни од возрасните па на нив треба да се посвети посебно внимание. Невозможно е… бла, бла, бла… да се даде универзална формула (програма за исхрана) за соодветен енергетски внес кај децата. Како и за повеќето нешта, бла, бла, бла, потребен е индивидуален пристап – затоа што енергетскиот внес зависи од многу фактори: возраста, висината и тежината, видот на спортот, тренинзите (колку, какви тренинзи, колку траат…)

Значи, не зависи само кој вид спорт се тренира (со други зборови, нема едни насоки за фудбалери, други за кошаркари, пливачи…), туку:

ЕНЕРГЕТСКИОТ ВНЕС СЕ ОДРЕДУВА ЗА СЕКОЈ СПОРТИСТ ПОСЕБНО!

Деца, чујте и почујте: ГОЛЕМО НЕ!

  • НE за програми за слабеење! Не ги имитирајте возрасните со нивните диети за намалување на телесните масти. Повеќето од нив имаат погрешен пристап: пребрзо слабеење, премногу тренинг одеднаш, и едното и другото неконтролирано од доктор…
  • НE за исхрана која исклучува некој од макронутритиентите (јаглехидрати, на пример)
  • НE за брза храна (fast food, junk food). Знаеме дека се вкусни и практични сендвичите и тостовите кога сме многу гладни, ама сепак…
  • НE за додатоци во исхраната – особено не за такви што се непроверени и не доаѓаат по препорака од вашиот доктор по спортска медицина!

Деца, чујте и почујте: ГОЛЕМО ДА!

  • За навиките околу исхраната треба да мислиме на долг рок (значи, не како ќе се храниме во наредните десет денови, две недели или еден месец – туку како ќе се храниме за наредните неколку години). Треба да знаеме како да го прилагодиме внесот на храна зависно од активностите: не е исто ако денеска играме фудбал или – не дај Боже – седиме цел ден на телефон!
  • Треба да научиме за јаглехидрати, протеини и масти во различни оброци. Со помош на родителите да повнимаваме на внесот на калциум, витамин Д и железо (младите спортисти можат да имаат недостиг на овие микронутритиенти)
  • Доволен внес на течности (колку? – читајте наскоро кај нас!)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *