Prekini 4 glavna slika FINALNA

ОФАНЗИВНИ корнери: ФК Воска 21/22

ФК Воска Спорт беше одлично освежување во фудбалската сезона 21/22. На само чекор до влез во првата лига (изгубија во бараж натпреварот против ФК Тиквеш), малку нешта недостигаа за заокружување на нивната убава приказна.

Можеби подобра ефикасност на прекините? – тие често знаат да бидат одлучувачки за крајниот резултат и се важен дел од тактичкиот тренинг. Тактичката замисла за прекините (корнери, слободни удари, аути) се прилагодува на одбранбената поставеност на играчите од противничкиот тим (одбегнување на нивните силни страни, искористување на слабостите).

Па, каква беше организацијата на фудбалерите на ФК Воска, за нивните офанзивни корнери? Фудбал Фрејм ги забележа следниве тактички шеми.

Најчесто противниците на ФК Воска беа поставени со комбинација од зонска одбрана и маркирање на човек.

ФК Воска корнерите ги изведува со десна нога од левата страна, лева нога од десната страна – што значи траекторија на топката која се приближува кон голот (Eng. inswing).

Две најчести шеми на движење

Шема 1

Шема 2

Дефанзивна транзициона фаза после офанзивните прекини (корнери и слободни удари)

Играчите на ФК Воска во зоната на поддршка (во висина на шеснаесетникот) беа фокусирани и будно ја набљудуваа секоја одбиена топка. Враќањето назад во компактна дефанзивна форма им беше брзо. Лесен контра-напад не беше дозволен.

Завршен коментар

Тренерот Раде Цицмиловиќ, на повеќе натпревари, во зависност од противничкиот тим, воведува варијации на таргет зони за пристигнување на топката, и различни насоки за движење на играчите. Напаѓа слабости во зонската поставеност, противнички играчи со послаба скок игра, поставува играч пред противничкиот голман за оневозможување на лесна голманска интервенија.

Но, и покрај тоа, во четирите набљудувани натпревари, гол од офанзивни прекини не беше постигнат. Интересно ќе биде да се набљудуваат промените со тактичките замисли на новиот тренер Берат Имери и новиот играчки кадар. Од натпреварувачката 22/23 Запад и Исток ќе бидат споени во единствена лига со 16 екипи – нешто што ветува уште поголема компетитивност и квалитет. На ФК Воска Спорт им посакуваме успешна сезона и возбудливи натпревари.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *