Главна слика

Вода и надополнување на течности Дел 1

Легендата кажува дека на секој фудбалски термин има барем еден играч кој секогаш доаѓа опремен со шише вода. Тој ресурс потоа е поделен од неколкумина, кои и минатиот пат ветија дека ќе си донесат вода, ама заборавија.

О, простете, Фудбал Фрејм се сомнева дека би сакале да ги прочитате сите оние безвкусни (како водата!) информации за важноста на водата во организмот. Слушавте, учевте на биологија, на факултет… на ТВ би го промениле каналот кога би слушнале од некој експерт „водата игра неколку критични улоги во организмот…“

Па, затоа се одлучивме за еден серијал од пократки, повизуелни информации.

Дел 1: Внес и губиток на вода

Можеби најмалку „практична“ лекција од серијалот, но важни основи да се знаат:

Накратко

  • вода најмногу се внесува преку течности (какво изненадување, нели!), па храна, а малку и од метаболизам.
  • при мирување течноста се губи преку: урина (60%), и по малку од пот, кожа и дишење.
  • при активност дури 90% се губи преку пот.

За домашна, напишете го ова три пати на лист. Се гледаме нареден час (Следува Дел 2)

Ознаки: нема ознака

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *