Главна слика COMPRESSED

Живи описи за фудбалска мајсторија

Правиш/гледаш некоја фудбалска мајсторија (дриблинг, шут, подавање, дуел…), и потоа коментираш:

1. Купи си мрежички од Орка! – по протнување на топката низ нозе.

2. Му ги искрши зглобовите или го извади од копачки – дриблинг со промена на правец, особено ако противничкиот играч се лизне и падне долу.

3. Мајсторот му ја сокри топката – незгоден техничар со добар дриблинг на мал простор.

4. Шајка: пречката уште ѕвони – јак шут со мала ротација на топката, во странство познат како knuckle ball.

5. Ја искина пајажината каде се љубат пајаците – оригиналната верзија не е баш со љубење, и пајажина не успева баш на стативите, но ова е многу прецизен шут во агол.

6. Го изврте како рингишпил – бравура на мал простор, во кој противничкиот играч се врти околу но никако да ја допре топката.

7. Го искости – многу јак физички дуел по кој едниот бара лекарска интервенција.

8. Те пратив по бурек – противникот веќе нема што да прави по ефикасниот дриблинг и може слободно да оди во локалната бурекџилница.

9. Го однесе сосе оградата – клизач покрај аут линија, собирање и на топка и на противник.

10. Го врати во пелени – толкуа го посрамоти.

11. Му ја крцна кичмата, треба да оди на местач да му ја вратат назад – слично како му ги искрши зглобовите, но со изместување и на горниот дел од телото.

12. Го погоди во трепка – прецизно подавање, уште попознато како снајпер.

13. Му ја скрати кариерата за минимум 5 години – голема доминација во 1 vs 1 дуел.

14. Ги измочавме – тежок, речиси понижувачки пораз (поздрав до Ачки!).

15. Партали летаа – јак дуел на несразмерни сили.

16. Има очи позади на главата или цело време му работат ретровизорите – има одлична прегледност и добивате чувство дека сè гледа на теренот.

17. Промаја таму – лесно поминување низ одбрана.

18. Испадна од игра ко денарче од паричник – лесно изгубен дуел со противникот кој потоа ја остава екипата во небрано.

19. Го истресе како шампон после долга употреба – уште еден опис за физичка доминација, најчесто употребуван кај екипите кои се натпреваруваат во понизок ранг. Побогатите, редовно си купуваат нови шампони.

20. Го прати на костозглобно во Охрид – има трауматолошки оддели и во другите градови низ Македонија, но се чини дека Охридската е специјализирана за опоравување после фудбалско-дриблинг понижување.

Ознаки: нема ознака

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *