Ne chekaj dozd za da bidesh hidriran compressed

Вода и надополнување на течности Дел 4

Се надеваме дека веќе ги прочитавте Дел 1 (Основи: внес и губиток на вода), Дел 2 (Внес на течности ПРЕД вежбање) и Дел 3 (Како да ја мериш состојбата на хидрираност), од овој серијал. И дека, кога ќе ви притреба потсетување за тоа колку/кога/како да пиете вода во вашиот физички активен живот – ќе ни се навратите пак.

Многу практичен сегмент е на ред.

Дел 4: Внес на течности за време и после тренинг

За време на тренинг

Ве проверуваат ли тренерите, имате ли навика да си носите вода за време на физичката активност? Ви даваат ли пауза за да се напиете?

Има очигледни придобивки од пиење на течност за време на вежбање (особено ако е продолжено вежбањето, и особено на топло време):

  • намалување на ризикот за дехидратација и зголемување на телесната температура,
  • спречување на намалена способноста за тренирање.

Спортските пијалоци се посложени за објаснување. Содржат јаглехидрати како енергетски извор, натриум за електролитен баланс, оптимизиран вкус – и на тој начин стимулирање на пиењето. Сепак, накратко:

После тренинг

Внесот на течности после тренинг е исклучително важен за рехидратација на организмот. Паралелно со внесот на течности, треба да се размислува и за надополнување на електролитите, и останатите хранливи материи потребни за соодветно опоравување од тренингот. Препораката да се внесе повеќе течност од тоа што е изгубено ги зема во предвид загубите од продолженото потење и од уринирањето.

Завршете го читањето на овој серијал со пиење на една чаша вода. Голема е веројатноста дека Ви е потребна.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *